Säkerhet2018-08-17T13:21:15+00:00

Säkerhet

God, fungerande belysning är en förutsättning för en säker arbetsplats. För Energisystem är det viktigt att leverera belysning som är anpassad för de arbetsuppgifter som ska utföras. Förutom de bestämmelser som finns kring belysning i olika miljöer är det centralt att stämma av vad verksamheten behöver för att kunna utföra arbetet på ett säkert och effektivt sätt.

Vitt ljus jämfört med gult ljus

Energisystems produkter levereras i regel med ett vitare ljus än det man är van vid i hemmiljö. Det finns goda anledningar till detta:

  • Vitt ljus 5 000-6 500K efterliknar dagsljus i färgtemperatur. Ljusfärgen styr vår dygnsrytm och vitt ljus upplevs som uppiggande eftersom det efterliknar solljuset dagtid. Den fysiska förklaringen till detta är att kallare ljus blockerar sömnhormonet melatonin och ökar varkenhetshorminerna (Källa: Belysningsbraschen).
  • Lägre färgtemperaturer betecknas som varmare. En glödlampa ligger på 2500K och högtrycksnatrium kring 2 000K.
  • Varmt, gult ljus uppfattar vi som behagligt. Det påminner om stearinljus och dämpad sovrumsbelysning. I naturen återfinns det varma, gula ljuset vid skymning vilket är den naturliga förklaringen till att vi mblir trötta av det.
  • I vitt ljus med god färgåtergivning är det enklare att uppfatta färger och kontraster och upplevs vid samma ljusnivåer som ljusare än gult ljus. Det finns arbetsmiljöföreskrifter som förordar vitt ljus.

Nödljus
Det är lag på nödbelysning, något Energisystem påminner om i varje aktuell projektering.

Lagstadgad nödljusnivå är minst 1 lux för utrymningsvägar. Lagstadgad upptändningstid för nödbelysning är max 5 sek. Energisystems Intenz har inbyggd, snabbtändande nödljusdrift vid matning med 175 – 275 VDC (10 % ljusnivå).

Läs mer om nödljuskrav här